Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2023 09:54 - Защо е важно мулчирането?
Автор: amazinggardens Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2581 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Искате красива градина, искате да има винаги добър и поддържан вид и това да се постига с по-малко усилия! Какво знаете за мулчирането?

Мулчирането е една от най-ефективните селскостопански практики, която намалява времето и усилията, изразходвани за поддържане на градината и подпомага увеличаването добива на култивираните растения. Добрите градинари обръщат внимание на такъв широко разпространен метод на селскостопанска технология. Ще разгледаме по-подробно какво е мулч, неговите видове и как да го използваме.

Какво е мулч и за какво се използва в градината?

Мулч е всеки материал, който покрива повърхността на почвата. В природата това са паднали листа и растителни остатъци. В градината мулчът може да включва и различни суровини - компост, дървени стърготини, угнил оборски тор, картон или дори морски водорасли. И така - мулчирането е покриване на почвата в областта на отглеждане на градинските растения за ефективен контрол на плевелите, задържане на влагата на повърхността на почвата и допълване на почвата с хранителни вещества.

Най-голямото предимство на мулча е качествения и ефективен във времето контрол на плевелите. Наред с това, че покривайки земята със слой органичен мулч, ние не само подобряваме външния вид на нашата градина, но и предотвратяваме поникването на плевели и други растения, които не са ни необходими.

По този начин освобождаваме много време от постоянно копаене и плевене в лехите с насаждения. Но това не са всички предимства на мулчирането, защото то осъществява и защита срещу температурни колебания през различните сезони. Предпазва от прегряване и изсущаване през лятото и поддържа нормална температура през сезона.

Запазването на влагата в горните слоеве на почвата е важно през пролетта след засаждането. Като косвен ефект от мулчирането се явява и икономията на вода, защото намалява необходимостта от поливане. Може да продължим списъка с ползите от мулчиране като добавим и факта, че се подобрява аерацията на почвата и намалява ерозията й. Защитава плодовете на нискорастящи растения от гниене при контакт с влажна почва. Повишава ефекта при борбата с много болести, насекоми и микроорганизми, които увреждат културните растения.

В градинарството и селското стопанство се използват различни видове мулч. Основно материалите за мулчиране са два вида: органични и изкуствени (неорганични).

Органични:  торф, суха окосена трева, слама, компост от добре изгнили листа, тор, дървени стърготини, торф. Подобряват състава на почвата, като я насищат с полезни вещества по време на разграждане на органичната материя.

От друга страна, някои материали повишават киселинността на почвата и намаляват нивото на азот в нея. И така - когато избирате конкретен тип мулч, трябва да се ръководите от целта на използването и въздействието върху почвата.

Неорганични: полиетиленово фолио, хартия (по-специално вестникарска), картон, нетъкан текстил, полипропиленов плат, парчета стари килими, покривен филц, чакъл и счупени тухли.

Мулчирането в градината с неорганични материали е подходящо, ако искате да поддържате висока естетика и за озеленяването на вашата градина. Използва се в селското стопанство, където този тип покритие може да се нанася върху големи площи, в райони, силно засегнати от плевели, при отглеждане на ягоди и къпини.

Предимствата са достъпност, способност за намаляване загубата на влага, защита от пряка слънчева светлина. Сред недостатъците е факта, че се използва като едногодишен покривен материал, защото има нисък експлоатационен живот.

При поставянето му на големи площи е необходимо и допълнително укрепване към повърхността на почвата. Възможно е да се образуват локви и отстраняването им изисква пробиване за оттичане на водата. Също така, увеличава риска от гниене на коренището на растението, развитието на гъбични заболявания и бактерии.

Органичното мулчиране в градината е по-популярно. Най-често срещаните органични материали за мулчиране на градински насаждения са:

 Слама –разпространена в селските райони; има високи топлоизолационни свойства. За фиксиране с почвата използвайте пръст за да не се отнася по време на вятър.

Оборски тор -  концентрира много хранителни вещества; трябва да се използва само добре угнил оборски тор; Недостатък на този мулч е , че има лоша миризма; може да застраши от изгаряне корените на насажденията; прави много трудна борбата с плевелите и дребните вредители.

Kомпост  - има различни мнения относно компоста. Някои смятат, че градинското мулчиране с него е вредно поради наличието на болестотворни бактерии по листата, които е възможно да заразят почвата. Ако се използва компост, то той трябва да е престоял 2-3 години и да се положи на 8-10 см. Дебелина, за да предотврати образуването на кора по време на сушата.

Мулч от дървени стърготини и стърготини - използва се предимно за градински храсти и дървета; създават водно-въздушен баланс и изглеждат естетически в ландшафта. Недостатък е влиянието върху нивото на азот в почвата, което намалява през първата година на узряване на материала. Удачно е да се използва в комбинация с оборски тор или варова почва.

Торф - използва се главно за миксбордери и граници на храсти в малки площи. Повишава киселинността на почвата, изглежда ефектно и е евтино.

Борова кора - преди употреба, трябва да сме сигурни, че няма гниене или други прояви на замърсяване на материала. Използва се за храсти и дървета с слой от 1 до 5 см. Използва се и кората от други видове дървета.

Окосена трева - един от най-достъпните материали; извършва се с леко изсъхнали, нецъфтящи растения. Под въздействие на слънчевата светлина и атмосферните условия, дебелината на слоя намалява и затова през лятото е необходимо да се добавя 2-3 пъти. Препоръчва се слой от минимум 3 cm.

Почвопокривни растения - растения джуджета, които не само се използват за мулчиране в градината, но и да повишат нейния естетическия вид и видово разнообразие, доближавайки я до максимално до природата.

Кой сезон е добре да мулчирате

Отговорът е многозначен и зависи от това къде живеете. Най-доброто време за мулчиране е пролетта или началото на лятото и есента. Не се прави мулчиране, ако почвата е вече суха или още не се е размразила. Мулчиране за защита на студоустойчивите растения се извършва в края на есента.

Ето някои от най-важните правила как успешно да мулчирате градината си:
  1. Препоръчително е да се определи нивото на киселинност на почвата и след това да се избере подходящия мулч. Не се препоръчва кисел материал като борови игли към почва, която вече е кисела, освен ако не отглеждате рододендрони, боровинки или друго киселиннолюбиво растение.
  2. Отделете време за старателно оплевяване на района - следете за издънки на корени на плевели и ги почистете. Обработете почвата и, ако е необходимо поставете компост.
  3. При мулчиране на млади насаждения, внимавайте да не повредите корените или растенията. Преди да започнете да полагате мулч, леко изравнете почвата.
  4. Поливайте добре почвата преди нанасяне на материала, като се уверите, че почвата е влажна (но не подгизнала!).
  5. Повечето органични мулчове трябва да се нанасят с дебелина 5-7 см, за да бъдат по-ефективни. Окосената трева трябва да се нанася на тънки слоеве, за да не изгние и да образува влажна постеля.
  6. Дърветата и по-големите храсти трябва да се мулчират до максималния им размер на короната - това е най-широката част на дървесните растения - зоната на земята, където водата ще се оттича от листата и клоните. Важно е мулчът да не докосва ствола на дървото, освен при мулчиране през зимата, за да предпази от студа.
  7. Ако мулчът се постави твърде близо до растенията, натрупаната влага може да причини гниене на стъблата и стволовете, което ги излага на риск от гъбични или бактериални инфекции. Избягвайте купчини мулч близо до стволовете на дърветата и поставете материала на поне 5-7 см от основата на растенията.

Експертите казват, че компетентното използване на мулчиране, може да увеличи добива от културните насаждения с един и половина пъти в сравнение с обичайното ниво. Интересното е, че няма ограничения за тази селскостопанска техника.

В градинарството, при изграждане на ландшафта в двора или градския парк, мулчирането заема все по-широко приложение. Успешно се прилага за почти всякакви културни насаждения:

  • върху леглата със зеленчуци и билки;
  • в близост до стъблата на градински дървета и храсти;
  • в цветни лехи;
  • в оранжерии;
  • в кашпи и саксии за градински и стайни растения.

Използвайки мулч, градинарите пресъздават условия за отглеждане на растения, които са възможно най-близки до тези, които природата им предоставя. Целенасочените действия в продължение на няколко години могат значително да подобрят почвата - да я направят по-рохкава и по-мека, да повишат плодородието дори на трудни за земеделие почви.




Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amazinggardens
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 4068
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031